Nukleotydy zaburzają odżywianie

29 lipca 2011, 11:51

Naukowcy wskazali na polimorfizmy pojedynczego nukleotydu (ang. Single Nucleotide Polymorphism, SNP), które pogarszają rokowania w przypadku zaburzeń odżywiania i wiążą się prawdopodobieństwem, że będą one przewlekłe. Wyniki badań zespołu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego oraz Scripps Translational Science Institute (STSI) ukazały się w piśmie Neuropsychopharmcology.



Po 24 mln pokoleń mysz stanie się słoniem

31 stycznia 2012, 12:22

Jak szybko makroewolucja zmienia ssaki? Okazuje się, że po 24 mln pokoleń zwierzę wielkości myszy osiągnęłoby rozmiary słonia. Królik mógłby mu dorównać szybciej, bo po 10 mln pokoleń (PNAS).


Wirusowy niby-paradoks

3 października 2012, 14:46

Ludzki adenowirus 36 (Ad-36) prowadzi do wzrostu masy ciała, ale jednocześnie chroni zarażonych przed cukrzycą typu 2.


Mykotoksyny ułatwiają zadanie wirusowi HIV

25 lipca 2013, 06:43

Aflatoksyny, mykotoksyny wytwarzane przez pleśni pokrywające często magazynowaną kukurydzę, pszenicę, ryż i orzechy, mogą po cichu pogarszać epidemię AIDS.


Liczba osób z nadwagą i otyłością wzrosła do 2,1 mld

29 maja 2014, 11:53

Liczba osób zmagających się z otyłością bądź z nadwagą sięgnęła na świecie 2,1 mld. Jak przypominają autorzy artykułu z pisma The Lancet, w 1980 r. statystyki wspominały o 875 mln.


W szczepieniach warto dać pierwszeństwo najpopularniejszym

28 stycznia 2015, 07:30

Rozprzestrzenianie chorób zakaźnych, np. grypy, można ograniczyć, szczepiąc na początku najpopularniejsze (czyt. najbardziej wpływowe) osoby w danej sieci społecznej.


Botoks nie tylko na zmarszczki

21 października 2015, 11:55

Toksyna botulinowa wstrzyknięta po pomostowaniu aortalno-wieńcowym w tkankę tłuszczową otaczającą serce zmniejsza ryzyko migotania przedsionków (ang. atrial fibrillation, AF).


Schłódź kawę przed zmieleniem. Będzie lepiej smakować!

16 czerwca 2016, 06:01

Miłośnicy kawy z Uniwersytetu w Bath odkryli, że kluczem do smaczniejszego i bardziej aromatycznego naparu jest schłodzenie palonych ziaren przed zmieleniem.


Większe ilości białka roślinnego chronią przed wczesną menopauzą

27 czerwca 2017, 11:39

Długoterminowe wysokie spożycie białek roślinnych może chronić kobiety przed wczesną menopauzą.


Rosną dochody z Windows, Azure i Office

30 kwietnia 2018, 09:01

Microsoft, mimo że jego pozycja na rynku IT nie wydaje się równie silna co jeszcze dekadę temu, wciąż osiąga świetne wyniki finansowe. Najwyraźniej koncern dobrze odnajduje się w szybko zmieniającej się rzeczywistości świata IT.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy